Peer tutor en peer buddy

Leerlingen zijn peers, wat betekent dat ze aan elkaar gelijk zijn: dezelfde leeftijdsfase, dezelfde leeromgeving en dezelfde wijze van communicatie. Bij tutorleren en het buddysysteem leren leerlingen van elkaar. Je bent allemaal leerling op dezelfde school, alleen heeft de tutor/buddy meer ervaring.

Peer learning is een vorm van samenwerken en elkaar ondersteunen, die wereldwijd voorkomt in het onderwijs, in de hulpverlening, in de zorg en het bedrijfsleven. ‘Peers’ helpen elkaar met hun eigen kennis, inzicht en ervaring. VMBO leerlingen zijn hier kanjers in. Om deze taak goed te kunnen uitvoeren, dienen ze echter wel een gedegen training te hebben gevolgd.

Binnen voortgezet onderwijs zijn er verschillende peer rollen:
• Peer buddy
• Peer tutor

Wat doet een peer buddy?
Een buddy begeleidt brugklassers, maakt ze wegwijs op school en vormt een extra paar oren, ogen en handen van de brugklasmentor. De buddy ondersteunt bijvoorbeeld tijdens het introductiekamp, is een laagdrempelig aanspreekpunt voor de brugklassers en zorgt dat ze zich veilig voelen op school.

Wat doet een peer tutor?
Een peer tutor geeft individuele leerlingen (of kleine groepjes) extra ondersteuning bij een specifiek vak. Het gaat dan om huiswerkbegeleiding, herhaling of voorbereiding op toetsen.

Ook bij u op uw vmbo-school?

Dat kan. Neem contact op en we maken een plan op maat.

Nieuws

oepsss...

Oepsss….

Deze week schaamde ik me diep. Ik vind mezelf een groot voorstander van peer onderwijs. Denkend dat ik de kracht van peercommunicatie echt wel inzie

Lees meer »