Peercoaching in het voortgezet onderwijs

Zo maak je samen een school.

 
Hoe zorg je voor een veilige, verbonden schoolcultuur waarin leerlingen zich gezien en gesteund voelen? Peer-onderwijs biedt verrassend krachtige antwoorden.
Peertutoren, vertrouwensleerlingen, juniormentoren en lentoren begeleiden hun jongere schoolgenoten – op momenten en plekken waar dat het meeste uitmaakt. Het effect? Meer eigenaarschap, welzijn, en een sterkere gemeenschap. Op onze website lees je hoe dat werkt – en wat het oplevert voor de school.

Er zijn diverse vormen van peercoaching mogelijk. Zo kunnen peercoaches zich specifiek op een bepaalde taak richten. Lentoren begeleiden, naast de mentor, de brugklassers. Juniorcoaches richten zich meer op de pedagogisch-didactische ondersteuning van de ervaren schoolgenoten en vertrouwensleerlingen vergroten juist de veiligheid binnen school. 

Lentoren

Zij zorgen voor een warm welkom van de nieuwe leerlingen. Zij zijn een vertrouwd gezicht waar de brugklasser iedere vraag kan stellen. Naast de mentor zal de lentor plezier maken en een luisterend oor bieden. Maar ze zijn ook een laagdrempelige vraagbaak. Lees meer: https://www.tutorleren.nl/wat-is-buddysysteem-methode-leerlingen-helpen-elkaar-ondersteuning-peeronderwijs/

Juniorcoaches

Deze ervaren leerlingen richten zich op de hulpvragen van de onderbouwleerlingen. Zij geven peerondersteuning op pedagogische en didactische vraagstukken. “Hoe kan ik het best voor een toets leren?” en “Ik maak me zorgen of ik wel genoeg vrienden heb”.  Dit soort onderwerpen en vragen worden door peers anders besproken dan door het volwassen onderwijspersoneel. 

Peertutoring

Bijles door een ervaren leerling. Het kost weinig maar levert ontzettend veel op. Maar hoe wordt er goed lesgegeven en kun je vertrouwen op een goede samenwerking? Lees meer hierover:  https://www.tutorleren.nl/tutorleren-buddy-systeem-en-hdt/betekenis-tutorleren-tutoring/

Vertrouwensleerlingen

“Van scholen wordt verwacht dat ze alles doen wat nodig is om leerlingen een veilige omgeving te bieden. Dit vraagt van scholen dat ze een actief veiligheidsbeleid voeren dat doeltreffend is.” Dit is beschreven in artikel 4c Zorgplicht veiligheid op school. (https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2015-238.html). Vertrouwensleerlingen dragen hun steentje bij door op een veilige en verantwoorde wijze een rol te spelen bij het verbeteren van de veiligheid op hun eigen school. 

Wanneer is er sprake van een veilige school?

Een veilige school is een school…

… waar medewerkers voortdurend serieus aandacht besteden aan het realiseren van een veilig schoolklimaat én aan het voorkomen, herkennen en aanpakken van grensoverschrijdend gedrag.

… die kritisch naar zichzelf blijft kijken, en ervoor zorgt dat elk incident leidt tot verkleining van de kans op nieuw grensoverschrijdend gedrag.

Dit alles gebeurt in een cultuur waarin zowel leerlingen als medewerkers aan het denken worden gezet over hun houding en handelen en in een cultuur waarin iedereen hier open over kan praten.

Bevorderen van sociaal gedrag door vertouwensleerlingen

Sociale veiligheid gaat over het bevorderen van sociaal gedrag door bijvoorbeeld gedragsregels op school en het tegengaan van grensoverschrijdend en ongewenst gedrag. Peercoaching kan daarbij helpen. Deze leerlingen doen dit door het ontwikkelen en verzorgen van minilessen aan de onderbouw, waarbij thema’s als pesten en grensoverschrijdend gedrag centraal staan. Zij bieden ook een luisterend oor én helpen bij het doorverwijzen naar geschikte hulp. Hulp die geboden wordt op de eigen school als daarbuiten.

We helpen alle peercoaches bij hun ontwikkeling. Zo kunnen ze op een veilige en juiste manier hun hulp inzetten!

 

Praktische hulp en tools

Peercoaches kunnen gebruikmaken van handig inzetbare tools. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld een praatposter die handig tijdens het coachen bij de executieve vaardigheden. Deze is speciaal ontwikkeld voor peercoaches in het voortgezet onderwijs.

De poster is zo ontworpen dat zij maatwerk kunnen bieden en daarnaast effectief en betekenisvol te kunnen helpen.

De poster biedt concrete stappen en vragen die peercoaches kunnen gebruiken om hun leerling te ondersteunen in bijvoorbeeld planning, emotieregulatie, zelfreflectie en taakgerichtheid. Door een eigen gekozen thema centraal te stellen, ontwikkelen leerlingen niet alleen meer zelfkennis, maar ook de inzichten om zelfstandig sterker in hun leerproces te staan.

Benieuwd naar de poster of wil je weten hoe je deze kunt inzetten? Stuur me gerust een bericht, ik deel graag mijn ervaring en kijk uit naar jullie feedback! #coaching #onderwijs #peercoaching #ontwikkelen #executievevaardigheden