Inspiratie voor 2023…

onderwijs innovatie
lerarentekort

Een nieuw schooljaar, nieuwe inspiratie en nieuwe plannen voor goed onderwijs. Dat wens ik alle onderwijscollega’s toe!

In deze tijd van individualisatie en (dreigend) lerarentekort is het goed om eens onorthodoxe plannen te maken en deze gewoon uit te proberen. Pak er wat vakliteratuur bij en laat je inspireren. Ga sparren met een collega en werk een gaaf plan uit.

Een interventie zou bijvoorbeeld peer onderwijs kunnen zijn. De inzet van getrainde bovenbouwleerlingen (tutoren) bij het geven van bijlessen of de inzet van extra hulpmentoren (buddy’s) in brugklassen… In beide gevallen zorgen deze “peers” voor een extra duwtje in de rug van hun medeleerlingen. Grote problemen los je hier niet mee op. Maar de sfeer op school krijgt sowieso een positieve boost en wie weet verzacht het ook een beetje de nare gevolgen van het (huidige) lerarentekort….

#innovatie #peeronderwijs #tutorleren #lerarentekort

https://www.linkedin.com/posts/anne-marie-vandongen_innovatie-peeronderwijs-tutorleren-activity-7018977450986471424-Um8w?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Nieuws

Co-training docenten peerchoaching

Co-training van coördinatoren is een belangrijke fase tijdens het implementatieproces. Het is een samenwerkingsgerichte methode waarbij coördinatoren en de trainer van Tutorleren VO samen verantwoordelijk zijn voor en elkaar ondersteunen tijdens de training van deze peercoaches.

Lees meer »
Tutoren training

Executieve functies

Leuk om te vertellen dat de tutorentraining weer vernieuwd is! De cursus voor de peercoaches is onder andere uitgebreid met een workshop “Peercoaching van executieve

Lees meer »

De kracht van peer-tutoring en de drie domeinen van Gert Biesta

Goed onderwijs is een voortdurende zoektocht naar effectieve manieren om kennis over te dragen, vaardigheden te ontwikkelen en leerlingen te inspireren tot groei. Afgelopen jaren is er een groeiende erkenning ontstaan voor peer-onderwijs. Het is erg interessant om deze vorm van onderwijs te bekijken door de bril van onderwijswetenschapper Gert Biesta. Laten we duiken in deze holistische kijk op onderwijs.

Lees meer »