Inspiratie voor 2023…

onderwijs innovatie
lerarentekort

Een nieuw schooljaar, nieuwe inspiratie en nieuwe plannen voor goed onderwijs. Dat wens ik alle onderwijscollega’s toe!

In deze tijd van individualisatie en (dreigend) lerarentekort is het goed om eens onorthodoxe plannen te maken en deze gewoon uit te proberen. Pak er wat vakliteratuur bij en laat je inspireren. Ga sparren met een collega en werk een gaaf plan uit.

Een interventie zou bijvoorbeeld peer onderwijs kunnen zijn. De inzet van getrainde bovenbouwleerlingen (tutoren) bij het geven van bijlessen of de inzet van extra hulpmentoren (buddy’s) in brugklassen… In beide gevallen zorgen deze “peers” voor een extra duwtje in de rug van hun medeleerlingen. Grote problemen los je hier niet mee op. Maar de sfeer op school krijgt sowieso een positieve boost en wie weet verzacht het ook een beetje de nare gevolgen van het (huidige) lerarentekort….

#innovatie #peeronderwijs #tutorleren #lerarentekort

https://www.linkedin.com/posts/anne-marie-vandongen_innovatie-peeronderwijs-tutorleren-activity-7018977450986471424-Um8w?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Nieuws

De kracht van peer-tutoring en de drie domeinen van Gert Biesta

Goed onderwijs is een voortdurende zoektocht naar effectieve manieren om kennis over te dragen, vaardigheden te ontwikkelen en leerlingen te inspireren tot groei. Afgelopen jaren is er een groeiende erkenning ontstaan voor peer-onderwijs. Het is erg interessant om deze vorm van onderwijs te bekijken door de bril van onderwijswetenschapper Gert Biesta. Laten we duiken in deze holistische kijk op onderwijs.

Lees meer »
oepsss...

Oepsss….

Deze week schaamde ik me diep. Ik vind mezelf een groot voorstander van peer onderwijs. Denkend dat ik de kracht van peercommunicatie echt wel inzie

Lees meer »