Peer tutor en peer buddy

Leerlingen zijn peers, wat betekent dat ze aan elkaar gelijk zijn: dezelfde leeftijdsfase, dezelfde leeromgeving en dezelfde wijze van communicatie. Bij tutorleren en het buddysysteem leren leerlingen van elkaar. Je bent allemaal leerling op dezelfde school, alleen heeft de tutor/buddy meer ervaring.

Peer learning is een vorm van samenwerken en elkaar ondersteunen, die wereldwijd voorkomt in het onderwijs, in de hulpverlening, in de zorg en het bedrijfsleven. ‘Peers’ helpen elkaar met hun eigen kennis, inzicht en ervaring. VMBO leerlingen zijn hier kanjers in. Om deze taak goed te kunnen uitvoeren, dienen ze echter wel een gedegen training te hebben gevolgd.

Binnen voortgezet onderwijs zijn er verschillende peer rollen:
• Peer buddy
• Peer tutor

Wat doet een peer buddy?
Een buddy begeleidt brugklassers, maakt ze wegwijs op school en vormt een extra paar oren, ogen en handen van de brugklasmentor. De buddy ondersteunt bijvoorbeeld tijdens het introductiekamp, is een laagdrempelig aanspreekpunt voor de brugklassers en zorgt dat ze zich veilig voelen op school.

Wat doet een peer tutor?
Een peer tutor geeft individuele leerlingen (of kleine groepjes) extra ondersteuning bij een specifiek vak. Het gaat dan om huiswerkbegeleiding, herhaling of voorbereiding op toetsen.

Ook bij u op uw vmbo-school?

Dat kan. Neem contact op en we maken een plan op maat.

Nieuws

Tutoren training

Executieve functies

Leuk om te vertellen dat de tutorentraining weer vernieuwd is! De cursus voor de peercoaches is onder andere uitgebreid met een workshop “Peercoaching van executieve

Lees meer »

De kracht van peer-tutoring en de drie domeinen van Gert Biesta

Goed onderwijs is een voortdurende zoektocht naar effectieve manieren om kennis over te dragen, vaardigheden te ontwikkelen en leerlingen te inspireren tot groei. Afgelopen jaren is er een groeiende erkenning ontstaan voor peer-onderwijs. Het is erg interessant om deze vorm van onderwijs te bekijken door de bril van onderwijswetenschapper Gert Biesta. Laten we duiken in deze holistische kijk op onderwijs.

Lees meer »